Björnskådning från fotogömsle i Hälsingland

Foto: Håkan Vargas

Björnskådning i Hälsingland Foto: Håkan Vargas

Det här är en fantastiskt chans att se och fotografera vilda björnar i Sverige. Vårt björngömsle finns i skogen utanför Bollnäs i Hälsingland, bara några timmar från Stockholm. De flesta som kommer får faktiskt se björn så chanserna är stora.

  • När björnen dyker upp är det på nära håll, 10-75 meter
  • Mellan 60-90% av våra gäster har fått se björn, under olika år
  • Bekvämt gömsle med ordentliga stolar, sovplatser, värme och toalett
  • Gömslet är specialanpassat för fotografering, med fin naturlig bakgrund
  • Det ligger nära Bollnäs bara några timmar från Stockholm

Även om björnar oftast dyker upp så kan vi så klart inte lämna någon garanti. Och tänk på att du oftast får sitta och vänta i flera timmar i tystnad innan någon björn visar sig.

 

Boka online här

 

Program björnskådning

Dag 1  Ankomst, björnskådning

Du är välkommen till lodgen under eftermiddagen där du möter upp med vår björnfotograf. Du bjuds på kaffe och smörgåsar på terassen med fin utsikt över sjön. Innan vi åker ut i skogen finns det en hel del praktiskt att gå igenom, tex hur vi ska uppföra oss för att vi ska ha största möjliga chanser till att se och fotografera björnar.

Efter en kort biltur och en kort enkel vandring genom skogen kliver du in i vårt gömsle. Vi måste vara på plats i god tid innan kvällningen. Gömslet är som en träbarack inredd med bekväma stolar och våningssängar med madrasser och kuddar. Medan solen sänker sig över skogen gör du dig redo med kameran vid en av kameragluggarna. Utsikten är en vacker glänta. Medan du väntar på kvällens björnmöten kan du passa på att ta en tupplur eller äta din matsäck.

Oftast får vi vänta i flera timmar, men det är spännande att spana och vi ser alltid andra djur och fåglar, tex korp, duvhök, hackspettar, räv, ekorre m.m. Några gånger har det till och med gått förbi vargar.

Men plötligt dyker en björn upp och då gäller det att vara på plats och beredd med kameran!

Efter en lång kväll med spaning och förhoppningsvis några riktigt bra björnbilder kan du sova några timmar på en av bäddarna i en varm sovsäck.

 

Dag 2  Björnskådning, brunch och avfärd

Beroende på vad som hände under natten så kanske du vill utnyttja de tidiga morgontimmarna för mer spaning och fotografering. Vi dricker te och äter medhavda frukostmackor innan det är dags att vandra tillbaka till lodgen där en välförtjänt brunch serveras.

Ta ett dopp i sjön eller en dusch nere i bastuhuset vid bryggan innan du åker hemåt.

 

Priser (giltiga t.o.m. 31 september, 2017)

  • Vuxen 2750kr (åldergräns 12 år)
  • Vi har även ett annat gömsle i närheten av Sandviken som är anpassat för barn och barnfamiljer.

Inkluderat: En natt i björngömsle. Kaffe och smörgås vid ankomst, medhavd kvällsmat i gömslet, brunch när vi kommer tillbaka till lodgen på morgonen.

Boende: Den här turen inkluderar en natt i björngömsle. Gömslet är som en träbarack inredd med bekväma stolar och våningssängar med madrasser, kuddar och filtar. En toalett finns i ett separat rum i gömslet.

Datum: Den här turen erbjuds på utvalda datum från slutet på april fram till mitten av september. Se kalendern på vår engelska sida för datum.

När är det bäst: Ljuset för synlighet och fotografering är bäst juni – juli. Med längre dagsljus är det större chans att du ser björn, ju tidigare det blir mörkt desto större risk att björnar kommer förbi efter mörkrets infall.

Tider: Det är viktigt att du kommer till mötesplatsen kl 15 dag 1. Räkna med att du kan åka hem c:a kl 10 dag 2. Ring oss om du blir sen, men tänk på att det är dålig eller ingen mobiltäckning längs grusvägarna på väg till lodgen.

Plats: Vargas Vildmarkslodge söder om Bollnäs, c:a 3 timmars körtid från Stockholm. Se karta nedan. Observera att det inte finns mobiltäckning längs grusvägarna sista halvtimmen så vi rekommenderar starkt att du skriver ut en karta.

Övrigt: Lägsta ålder är 12 år. Vi kan komma att vara uppe sent på natten och tidigt på morgonen. Deltagare måste kunna vandra i skogen utan svårigheter. Men vandringen är lätt. Vi vandrar 20 minuter på stigar och spänger, men det blir ofta några stopp längs vägen. Notera att eftersom vi ofta har utländska deltagare med på våra turer så sker guidningen mestadels på engelska.

Observera: Undvik parfymer och kläder som är tvättade i parfymerat tvättmedel eller sköljmedel. Stäng av ljud på kameror.

Fotografering: Gömslet är helt anpassat för att fotografera björnar och guiden delar gärna med sig av praktiska fototips. Lämpliga objektiv är 200-500 m.m. Det finns bönpåsar på plats, det finns ingen möjlighet att använda stativ.

Gruppstorlek: Max 8 deltagare per gömsle.

 

 

Boka online här

 

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit
Google MapsGet Directions