Vargsafari vinter

Photo: WildSweden

Fem bra anledningar att följa med oss ut på vargsafari i vinter:

  • Vi har oftast bra koll på var vargarna håller till. Vi är ofta är ute för att spåra och dessutom har vi ett bra kontaktnät.
  • Per Ahlqvist från Grimsö forskningsstation inleder turen med att ge oss mängder av kunskaper och aktuella fakta i en exklusiv föreläsning om den svenska vargpopulationen.
  • Vi övernattar på Pensionat Udden, ett mysigt boende i utkanten av ett vargrevir utanför Skinnskatteberg. Allan lagar vällagad mat från grunden, och för alla specialdieter.
  • Vi håller utkik efter varg, älg, rådjur, skogshare, ekorre och andra vilda djur.
  • Chans att höra vargarna yla – lyssna på våra inspelningar här!

Du kommer att lära dig massor om vargar, tex hur de förflyttar sig under året. En spårlöpa eller en revirmarkering kan berätta mycket om vargarnas liv och leverne.

Den här turen passar dig som är naturintresserad, mindre kompisgäng. Det går också att boka egna datum för företagsgrupper som vill ha en annorlunda konferensaktivitet.

 

Boka online här

 

Program

Dag 1: Ankomst på Pensionat Udden kl 16 där vi välkomnas av värdparet Allan och Eva. Det är alltid lika hemtrevligt här. Och med fin utsikt över Storsjön som är frusen hela vintern. Vi slår oss ner över en fika och våra guider presenterar upplägget. Sedan får vi besök av Per Ahlqvist, en av Sveriges främsta vargexperter från det Skandinaviska Vargprojektet Skandulv och Grimsö forskningsstation. Det blir en faktaspäckad och lärorik föreläsning om vargen och han resonerar gärna kring frågorna i den svenska vargdebatten. Passa på att ställa kluriga frågor.

Efter föreläsningen serverar Allan middag i matsalen med kött från den egna gården. Sedan beger vi oss ut i vintermörkret på en första utflykt i ett närliggande vargrevir. Vi vandrar med pannlampor i mörkret och snön och lyssnar efter ylande vargar och ropande ugglor. Senare på kvällen beger vi oss tillbaka till pensionatet och sover gott.

Dag 2: Frukost i matsalen med ägg, bacon, bröd, marmelader, ost, yoghurt, müsli och frukt. Vi kommer att vara ute hela dagen så det är viktigt att vi får en bra start. Vi färdas med en eller två minibussar till ett område där vi vet att vargarna setts, hörts eller spårats de senaste dagarna. Det är svårt att se djuren på vintern men vi håller utkik efter både vargar, älgar, rådjur, lodjur och andra vilda djur. Vi gör flera stopp för att kolla efter färska vargspår i vägkorsningar, sjökanter och viltväxlar. Sedan vandrar vi till fots genom skogar, över frusna sjöar och längs skogsbilvägar. Oftast hittar vi färska vargspår och andra djur som vi kan lära oss mer om. Om det är djup snö går vi på snöskor som vi har med oss till alla.

Det blir en lång dag ute i skogen. Vi spårar, upptäcker, förklarar och spanar över sjöar. Vi vet oftast att vargarna är i närheten och det händer ibland att vi får syn på dem. När vi blir hungriga stannar till vid någon sjö och äter en medhavd www.mindanews.com/buy-strattera/ varm lunch med varm dryck. Vi försöker att välja en strategisk plats så att vi kan spana under tiden, oftast över en frusen sjö.

Vi är ute hela dagen och när solen går ner beger vi oss till någon strategisk plats där vi har chans att höra vargarna yla. Tänk dig att stå ute en krispig vinterkväll och höra vargar yla under stjärnhimlen samtidigt som det knäpper i tallarna av kylan. Det kan vara bland det häftigaste man kan uppleva i den svenska naturen.

Efter en lång dag och kväll ute i skogen åker vi tillbaka till pensionatet där Allan bjuder på en välförtjänt middag. Vi sammanfattar turen och förbereder oss för hemfärd. Den som vill kan stanna ytterligare en natt på pensionatet mot tillägg. Det rekommenderas varmt, ni kommer inte att vilja åka hem.

 

Priser (giltiga t.o.m. 31 mars, 2017)

  • Vuxen 2990kr

Inkluderar: En natt boende på Pensionat Udden i dubbelrum, fika och middag dag 1, frukost, lunch och middag dag 2. Snöskor med stavar, kikare, guidning.

Boende: Boende i tvåbäddsrum på Pensionat Udden. Om du vill stanna fler nätter kan du boka boende direkt med Eva och Allan här.

Datum: 10-11 februari och 24-25 februari 2017. Turen kan även genomföras på andra datum vid minst 10 personer under perioden december – mars.

När är det bäst? Från mitten av december till slutet av mars är vanligtvis en bra tid för vargspårning.

Tider: Vi samlas kl 16 första dagen och avslutar ungefär kl 20 dagen efter. Det är viktigt att du kommer i tid. Ring oss om du blir sen.

Plats: Pensionat Udden i Baggbron, Skinnskatteberg, c:a 2 timmar från Stockholm. Se karta nedan.

Övrigt: Rekommenderad lägsta ålder är 15 år. Deltagare måste kunna vandra i skogen utan svårigheter. Längden på vandringarna beror på var vi har hittat spår på sistone och beroende på snödjup, kyla och vind. Vi kan komma att gå till fots eller på snöskor i upp till 3 kilometer åt gången, men det blir många stopp längs vägen. Vi håller med snöskor och stavar åt dig. Det är viktigt att du klär dig varmt för att kunna vara ute hela dagen, kolla in vår packlista.

Gruppstorlek: Max 7 deltagare per guide. Med 2 guider kan det bli upp till 14 deltagare.

Om våra chanser med vargarna: Vargar i Sverige är skygga och svåra att få syn på. Vi fokuserar framför allt på att lära oss om vargar, lyssna efter yl, kolla efter spår, revirmarkeringar, slagna byten och att känna deras närvaro. Om situationen verkar lovande kan vi försöka spana efter vargar från någon strategisk plats. Även om det är sällsynt att vi ser varg så händer det ibland. Våra guider arbetar hårt och lägger ner mycket tid på att följa vargar i flera olika revir för att hålla koll på dem under hela året och vi kommer att ta dig till de mest lovande platserna.

 

 

Boka online här