Kalender för guidade turer

Här kan du se när det är bäst att spana efter vilda djur i Sverige. Vi erbjuder guidade turer året runt.

 

Kalender med turer på fasta datum

Den här kalendern visar de guidade turer som erbjuds på fasta datum. Klicka på en tur i kalendern för att visa mer information. För grupper kan vi arrangera turer på andra datum.

.

.

När är det bäst att se vilda djur i Sverige?


.

Januari

Januari är bra för vargspårning eftersom vargarna är aktiva hela vintern.

 

Februari

Dagarna blir längre och det kan bli riktigt fina dagar ute i snörika landskap. Parningssäsong för vargar, de är aktiva och rör sig mycket på frusna sjöar. Björnungarna föds i sina iden under snön. Ugglor ropar på nätterna.

 

Mars

Mars brukar vara riktigt fint med snö och längre och ljusare dagar. Bra för vargspårning. Mars är också parningssäsong för lodjur. Ugglor ropar på nätterna.

 

April

I början av april kan det fortfarande finnas spårsnö att spåra vargar. Men nu kommer våren, snön smälter och sjöarna öppnar upp sig. Andra halvan av april är bra för att spana efter älgar och bävrar som nu blir mer aktiva efter en lång vinter. Nu är det bra att spana efter lappuggla. I slutet av april är det dags för tjäderspel, även orrspel. Nu vaknar också björnarna ur sina iden och går ut för att leta föda.

 

Maj

Älgarna visar sig mer öppet för att hitta föda. Det är full fart på bävrarna. Björnarna är aktiva eftersom det är parningssäsong. Vargarna har född valpar men är oftast ganska anonyma.

 

Juni

Älgkorna har fött sina kalvar och rör sig mer öppet och fjolårskalvarna är lämnade att klara sig på egen hand. Bävrarna har fött sina ungar och alla är i rörelse. Vargarna ylar för fullt på nätterna och i slutet av juni kör vi igång med vargsafari. Vanligtvis bra säsong för björnskådning.

 

Juli

Älgkorna med sina kalvar är aktiva och visar sig öppet. Bävrarna är aktiva. Vargarna ylar på nätterna. Fjällrävarna har fullt upp med att hitta föda åt sina ungar. Björnarna är väldigt aktiva.

 

Augusti

Älgtjurarnas horn är fullt utväxta och de blir mer aktiva. Bävrarna är aktiva. Vargarna ylar för fullt på nätterna och valparna börjar röra på sig mer. Fjällrävarna är aktiva. Björnarna är aktiva.

 

September

Älgarna är mer aktiva eftersom det är dags för brunst och även tjurarna visar upp sig mer. Bävrarna är aktiva. Björnskådning och fjällrävssafari är fortfarande bra men det börjar bli mörkt på kvällarna vilket kan göra att fotomöjligheterna är sämre.

 

Oktober

Det är älgjakt men fortfarande möjligt att se bra med älgar, särskilt början på oktober kan vara riktigt bra. Bävrarna har fullt upp med att fälla träd och samla in mat inför vintern.

 

November

Det går fortfarande att se älg och bäver eftersom de är aktiva med det blir mörkt allt tidigare på kvällen. Första spårsnön kommer ofta i slutet av november.

 

December

Dags att spåra varg om det finns spårsnö.

.